AVONDLEZING met musicoloog Jan CHRISTIAENS (CCV)

dinsdag 15 mei 2018, 20u, Sint-Baafshuis
toegang: 8 € (reservatie gewenst), 20 € (of 7 cbu) voor combiticket lezing + avondconcert naar keuze (19-21 mei)
geen voorkennis vereist, wel graag reserveren
ismCCV: Partner in Christelijke Vorming - Davidsfonds Cultuur

Muziek van Bach, Telemann en Graupner, de drie groten der barok, kan absoluut op een aangename wijze beluisterd worden zonder dat je er vooraf iets meer over weet. Maar voor velen onder ons is het ondertussen duidelijk geworden dat een relevante inleiding ter zake voor velen van deze werken de luisterbereidheid en de emotionele voldoening tijdens het luisteren enorm vergroot, en er ook voor zorgt dat de werken meer beklijven en bijblijven in hun symboliek, hun beeldspraak en hun expressieve kracht. De historische en culturele context van deze werken beter kennen is geen overbodige luxe: wie zich sowieso interesseert voor deze muziek heeft doorgaans heel veel aan de voorafgaande toelichting.

Daarvoor is musicoloog Jan Christiaens, verbonden aan het CCV, dan ook de geknipte man: hij is een echte Bachliefhebber en -kenner, en kan van daaruit de geestelijke vocale werken van deze componist en van zijn bekende tijdgenoten als geen ander duiden. En als het over Graupner gaat komt Florian Heyerick indien nodig wat aanvullen. Een wereld van retoriek en geestelijke symboliek opent zich, en de muzikale ervaring verveelvoudigt zich!

De lezing voert u mee in deze wereld een paar dagen voor het festival op dinsdag 15 mei in het prachtige Sint-Baafshuis (Biezekapelstraat). De maximum 50 personen kunnen daarbij ook nog eens genieten van een combiticket voor de lezing en een avondconcert naar keuze (19-21 mei), met op het programma uiteraard werk van ...Bach, Telemann en Graupner.

Jan Christiaens. (c) Kristof Ghyselinck