APERIRIEFCONCERTEN HANDELSBEURS - de BIJLOKE

zondag 20 mei (Handelsbeurs) en maandag 21 mei (Bijloke)
toegang: 4 cbu (8-12 €), combiticket ontbijt + inleiding + concert + lunch: 16 cbu (32-48€) + 2 gratis drinks

8u30: ontbijt
10u: inleiding
11u: concert

zondag 20 mei, 11u, De Handelsbeurs
ism: De Handelsbeurs, Gent

maandag 21 mei, 11u, De Bijloke Muziekcentrum
ism: De Bijloke Muziekcentrum, Gent

In samenwerking met de Gentse concertorganisatoren De Handelsbeurs en De Bijloke wordt er zowel op zondag als maandag een bijzonder ochtendconcert georganiseerd, helemaal gewijd aan resp. de altviool en de viola d'amore. 

Om de ochtend op een aangename wijze door te brengen bieden wij een totaalpakket aan: een ontbijtbuffet, een (gratis) inleiding tot het concert waarbij het publiek op een toegankelijke wijze ingewijd wordt in de geschiedenis en het repertoire van het instrument. Na het concert kan er ook een lunch genomen worden (ontbijt en lunch uiteraard op reservatie). Dit alles met - uiteraard - een kweepeertoets!

Op zondag staat in de Handelsbeurs de altviool centraal, en wel met hoofdzakelijk werk van de muzikale zonen van Bach. Deze generatie immers - de overgang van barok naar klassiek - had nog meer dan die er voor de expressieve kracht en gevoelige klank van dit warme instrument ontdekt. De mogelijkheden sluiten immers helemaal aan bij de muzikale stromingen van die tijd: Sturm und Drang, galante stijl, maar vooral de Empfindsamer Stl, de gevoelige stijl. Zowel de duetten van Wilhelm Friedeman Bach, als de verrassende kamermuziek van Carl Philip Emmanuel gunt ons een veelbelovende blik richting 19de eeuw. Daarnaast tonen Graupner en Telemann wat hun generatie heeft voorbereid om al dat moois mogelijk te maken ...

Op Pinkstermaandag gaan we voor de viola d'amore, dat vreemde en toendertijd toch vrij populaire instrument. Opnieuw snuisteren we in de werken van Bach, Telemann en Graupner bij welke gelegenheden de viola d'amore tot haar recht kon komen: aria's uit passies (zoals de beroemde Johannespassie van Bach en de Brockespassie van Telemann) en uit cantates, en ook instrumentale werken, vooral dan van Graupner. Deze laatste is het die in die periode het meest voor viola d'amore heeft gecomponeerd! Een keure van specialisten laten de zijdeachtige klanken van dit veelsnarige instrument het Kraakhuis zachtaardig en delicaat vullen. 

PROGRAMMA ZONDAG HANDELSBEURS (altviool)

W.F. BACH: Duetti voor 2 altviolen
C.P.E. Bach: Kwartet voor altviool, fluit en klavier
C.P.E. Bach: Triosonate voor basblokfluit, altviool en bc
C. GRAUPNER: 2 aria's met altviool uit cantates
G.P. TELEMANN: Sextett TWV 44:33 met 2 altviolen

PROGRAMMA MAANDAG BIJLOKE (viola d'amore)

C. GRAUPNER: Concerto voor amore en traverso
G.P. TELEMANN: Aria's uit de Brockespassion
J.S. BACH: Arioso en aria uit de Johannespassion
C. GRAUPNER: 2 aria's met viola d'amore uit cantates
C. GRAUPNER: Sinfonia GWV 577 voor viola d'amore, 3 altviolen, fagot en bc