CONFERENCES: BACH op vijf wijzen  - VIOLA UNVEILED

wanneer: zondag 20 mei, 14u en maandag 21 mei, 14u
waar: Conservatorium, Café Miry
toegang: 4 cbu (8-12 €)
voor wie: iedereen!

In gesprek gaan met het publiek is een belangrijk element tijdens Cydonia Barocca. Vermits alles draait om exploratie is het onvermijdelijk en nodig dat we het publiek op een aangename en instructieve wijze meenemen in het verhaal en heel wat toelichting geven bij muziek en instrument. 

Daarom worden er 2 conférences georganiseerd waarbij de toehoorder als vanzelfsprekend deel uitmaakt van het gebeuren en samen met de muzikant op verkenning gaat naar mogelijkheden, keuzes, ideeën en ervaringen. 

CONFERENCE op ZONDAG: BACH op VIJF WIJZEN

De cellosuites van Bach behoren tot de meest bewonderde, gespeelde, beluisterde en bewerkte composities van deze meester. We kennen kleurrijke en diepgaande versies voor saxofoon, accordeon, blokfluit, viola da spalla en pomposa, en zelfs ... cello. Maar er is inderdaad wat historisch gekleurde discussie rond de vraag voor welk (soort) instrument Bach deze zes danssuites zou geschreven hebben. Daarom is het niet verwonderlijk dat ook de altviolisten, vaak toch op zoek naar bijkomend steengoed werk voor hun instrument, deze suites graag beschouwen als eigen repertoire. Gezien het feit dat de stemming van de snaren bij beide instrument (op een octaaf na) dezelfde is, kan de stap eenvoudig worden gezet. 

Tijdens deze conférence vertellen verschillende musici met elk een eigen versie op een eigen instrument waarom zij bepaalde keuzes hebben gemaakt, wat het instrument hen heeft laten aanvoelen bij deze muziek en wat zij daarbij hebben ervaren aan muzikale en expressieve mogelijkheden (en beperkingen?). Zo krijgen we vijf kortverhalen met de Suites van Bach als leidraad, verteld door Diederik Suys op een moderne altviool, Karin Dolman op een altviool met barokboog (alles daarover ter plekke!), een derde op een barokke altviool, verder Ryo Terakado op viola da spalla en misschien ook nog een "gewone" cello... Er wordt sappig en boeiend gemodereerd door Frederik Styns. 

CONFERENCE op MAANDAG: VIOLA UNVEILED

Wie we zeker aan het woord moeten laten tijdens het Cydonia Barocca Festival rond de altviool is de uitbundige en ijzersterke Nederlandse altvioliste Esther Apituley. Reeds jaren reist zij door het land en brengt eigenzinnige en koppige programma's waarbij alle muzikale maar ook sociale en maatschappelijke aspecten van haar instrument en muziek maken in het algemeen aan bod komen. Zij vroeg er gewoon om: "mag ik alsjeblief een gespreksconcert doen waarbij ik vertel en toon wat de altviool allemaal kan spelen en uitdrukken?". Het antwoord hoor je op maandag om 14u in het Sint-Baafshuis: een interactief uurtje met alles wat u wou weten over de altviool maar nooit ...

Dit wordt zeker een belevenis!