SOME STRANGE STRANGLED STRINGS

zondag 20 mei 2018, 21u, Sint-Jacobskerk
toegang
: 6 cbu (12-18 €), combiticket voor de drie avondconcerten (za, zo, ma): 18 cbu + 2 drinks, combiticket met dagkaart HAM Sessions: 25 €
ism:  Jacobus vzw - cultuurkerk, HAM Sessions

Cydonia Barocca kiest elk jaar een doorgaans niet zo voor de hand liggend instrument om de muziek van Bach, Telemann en Graupner te verkennen. Maar als tweede lijn in het programma verkennen we het instrument zelf ook, met een kinderatelier, workshops, lezingen, en ook ander repertoire (cf. Hindemith Revisited) en zelfs andere stijlen, zoals folk of jazz of wereldmuziek. Zo konden we in 2017 een heuse jazzblokfluitiste uit Köln beluisteren in de stemmige locatie van Quatre Mains Klaviercentrum. 

Dit jaar draait alles om de viola en de viola d'amore. Onze zoektocht bracht ons bij twee bijzonder boeiende persoonlijkheden die resp. de altviool en de viola d'amore zullen bespelen en eigen composities brengen waarbij ze zelf zingen. Bij deze dialoog is het ook onvermijdelijk dat de improvisatie soms de bovenhand neemt, maar een buitengewoon poëtische avond wordt het zeker. 

We wachten tot het bijna donker is, en dan zal de Sint-Jacobskerk zich vullen met de ongewone klanken van een preluderende viola da spalla door Ryo Terakado, waarna en waartussen Aurélie en Edwin met de hulp van vele snaren en betoverende stemmen elkaar toespelen wat hun instrumenten laten horen, laten vertellen, laten gebeuren.

Aurélie: vanuit een nieuwsgierige ingesteldheid verklankt Aurélie haar innerlijke exploraties op een unieke wijze. Hierbij put ze haar inspiratie ook uit echte of denkbeeldige reizen, uit ontmoetingen of uit ritmisch woordenspel. Ze zingt en speelt verschillende strijkinstrumenten: viola d'amor, altviool, viool, trompetviool. ..
Haar performances balanceren tussen improvisaties, moderne of middeleeuwse volksmuziek.
Een bijzonder muzikaal universum om te ontdekken ... met een open geest !

Edwin ‘all-in-one’: melodie, ritme en harmonie in een prikkelende performance. Intens en verstillend, soms verrassend dynamisch met fantasierijke ritmes en klanken uit verre landen. STEM WORDT VIOOL en VIOOL WORDT STEM.
Zanger–violist Edwin Vanvinckenroye creëert solo een muzikale band met violen, vedel, stem en voetpercussie.De speciaal ontworpen instrumenten worden soms tegelijkertijd, op onconventionele wijze beroerd en bezongen.

Twee eigenzinnige, heel persoonlijke, levensechte artiesten met een programma dat geheel waardig aansluit bij de barokprogramma's van de andere concerten. Goede reis!


Poëten van dienst in Some Strange Strangled Strings:

Ryo Terakado, viola da spalla (website)
Edwin Van Vinckenroye, viola en zang (website)
Aurélie Dorzée, viola d'amore en zang (website)

https://www.youtube.com/watch?v=DMkBpQsqb_w
https://www.youtube.com/watch?v=RDI-W2mnX7E
²
https://www.youtube.com/watch?v=6ZqAh_IAQn0
https://www.youtube.com/embed/gVrGn6RlERY
https://www.youtube.com/embed/myLz6YoEenI