programma 2018

GEANNULEERD WEGENS ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN

TENTOONSTELLING VIOLA

alle dagen vanaf 17 tot 27 mei, van 13u tot 17u en voor en na de concerten in Muziekcentrum De Bijloke
Bibliotheek Muziekcentrum DeBijloke
toegang: gratis - onderlegde personen aanwezig
ism: STAM - Stadsmuseum GENTDe Bijloke Muziekcentrum, GentHogeschool Gent - Conservatorium, opleiding Instrumentenbouw

De altviool en de viola d'amore staan centraal tijdens de 2de editie van Cydonia Barocca tijdens het Pinksterweekend. 

In de schitterende ruimte van de bibliotheek van het Muziekcentrum, gemaakt voor tentoonstellingen, zullen er heel wat interessante en unieke strijkinstrumenten ten toon gesteld worden, uiteraard met de nadruk op de grotere violen: de altviool en de viola d'amore. 

De basis van de tentoonstelling is de persoonlijke verzameling van de Cubaanse gambist en ensembleleider José Vazquez. Tijdens zijn lange loopbaan was hij in staat een indrukwekkende reeks (vooral strijk-)instrumenten aan te schaffen, die op dit moment in principe alle speelbaar zijn en een bijzondere historische betekenis hebben. Zijn inzicht als instrumentkenner en zijn ervaring als musicus heeft hem in staat gesteld een geheel persoonlijk museum vorm te geven, waarbij museum een verkeerd woord is vermits de instrument kunnen en mogen bespeeld worden, wat in musea zeker niet het geval is. 

De verzameling, onder de naam Orpheon, heeft een gedeeltelijke permanente opstelling in het prachtige Castello di Duino in Friulli (I). Hier zijn er prachtige beelden te bewonderen. 

De website van Orpheon en de verzameling instrumenten geven een goede indruk van al het moois dat er te zien zal zijn tijdens de Cydonia Baroccadagen van 17 tot/met 27 mei in de bibliotheek. 

De opleiding Instrumentenbouw van het Conservatorium Gent is nauw betrokken bij deze tentoonstelling. De docenten en studenten van deze opleiding zullen al hun expertise ten dienste stellen om de tentoonstelling breed en deskundig uit te werken: een woordje uitleg, wat context, maar ook allerlei elementen die te pas komen bij de bouw van strijkinstrumenten zorgen voor een fijne, instructieve en leerzame totaalbeleving.